Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017

αποφαση της Συνέλευσης του Συντονισμού

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17η Δεκέμβρη η πανελλαδική συνέλευση του Συντονισμού ενάντια στα μνημόνια. Βρεθήκαμε μαζί, αγωνιστές από κλάδους που βρίσκονται σε γραμμή σύγκρουσης με την  πολιτική των μνημονίων. Από τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία, σχολεία και δήμους που παλεύουν για μαζικές προσλήψεις, μέχρι τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, των συγκοινωνιών, της ΔΕΗ που παλεύουν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Από τους συμβασιούχους που διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά μέχρι εργαζόμενους από χώρους του ιδιωτικού τομέα που συγκρούονται καθημερινά με τις επιθέσεις των αφεντικών.

            Όλοι μαζί συζητήσαμε τα μέτωπα και τις μάχες που έχουμε να δώσουμε την επόμενη περίοδο, για να μην αφήσουμε να περάσουν οι πολιτικές που συνεχίζουν την καταστροφή εργατικών δικαιωμάτων. Η πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τη σύγκρουση με τις πολιτικές των μνημονίων. Μπροστά στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, οι εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ και οι συνταξιούχοι της Εθνικής μέχρι τα νοσοκομεία και οι εκπαιδευτικοί έστειλαν το μήνυμα σε κυβέρνηση και δανειστές, ότι δεν πρόκειται να περάσουν  τα μέτρα τους. Η επιτυχία της πανεργατικής στις 14 Δεκέμβρη ανοίγει τον δρόμο για να ξηλώσουμε την τρίτη αξιολόγηση.
            Οργανώνουμε την εργατική αντίσταση με την αίσθηση της αυτοπεποίθησης ότι μπορούμε να σταματήσουμε τις επιθέσεις κυβέρνησης και εργοδοτών. Η προσπάθεια Τσίπρα και Αχτσιόγλου να κατεβάσουν σε ένα βράδυ την τροπολογία για την απαγόρευση των απεργιών απέτυχε, κάτω από την οργισμένη αντίδραση συνδικάτων και την άμεση κινητοποίηση στις 5 Δεκέμβρη, χιλιάδων εργαζόμενων που τους ανάγκασαν να αποσύρουν την τροπολογία. Λίγες μέρες πριν, στις 29 Νοέμβρη, εξαιτίας της μαζικής κινητοποίησης συμβασιούχων των νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά από πρωτοβουλία του Συντονιστικού των νοσοκομείων, ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να δώσει παράταση για έναν ακόμη χρόνο, σε χιλιάδες συμβασιούχους που θα απολύονταν αυτήν την περίοδο. Το καλοκαίρι είχαμε την άτακτη υποχώρηση της Γεροβασίλη σε σχέση με την αξιολόγηση στο Δημόσιο και την ίδια περίοδο, η μεγάλη απεργία στους ΟΤΑ ανάγκασε τον Σκουρλέτη να παρατείνει τις συμβάσεις χιλιάδων εργαζόμενων στην καθαριότητα και να υποσχεθεί προσλήψεις. Όλα αυτά είναι δείγματα της δύναμης της εργατικής τάξης με συντονισμένους αποφασιστικούς αγώνες να ξηλώσει την πολιτική των μνημονίων.

Αυτές τις μάχες βάζουμε να συνεχίσουμε και να οργανώσουμε την επόμενη περίοδο.


            Κατ αρχάς η μάχη για να υπερασπίσουμε τα πρωτοβάθμια σωματεία και το δικαίωμα στην απεργία. Η κυβέρνηση έκανε πίσω αλλά έχει δεσμευτεί στους δανειστές να το φέρει ξανά στη βουλή σαν προαπαιτούμενο για την τρίτη αξιολόγηση. Θέλουν να δώσουν ένα αποφασιστικό χτύπημα, στην συλλογικότητα των εργαζόμενων στη βάση, στο πρωτοβάθμιο σωματείο, για να εμποδίσουν την αντίδραση των εργαζόμενων σε όλες αυτές τις επιθέσεις που ετοιμάζουν. Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία, για να μην περάσει αυτή η επίθεση αλλά και να μην εφαρμοστεί  ακόμη και αν την ψηφίσουν είναι κεντρική μάχη. 
      Τα νοσοκομεία, τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, ρημάζουν από την έλλειψη προσωπικού. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης απαιτώντας μαζικές προσλήψεις με μεγάλες κινητοποιήσεις. Πρόκειται για μια μάχη ανοιχτή μπροστά μας όχι μόνο στην Υγεία αλλά και στα σχολεία και τους δήμους. Τώρα το μέτωπο αυτό απλώνεται ακόμη περισσότερο με την κινητοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων στο Δημόσιο που διεκδικούν την παραμονή τους στη δουλειά με μόνιμη και σταθερή εργασία. Ο Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια θα ξεδιπλώσει αυτές τις πρωτοβουλίες για να βγουν στο δρόμο του αγώνα όλοι οι συμβασιούχοι.
            Το μέτωπο της σύγκρουσης με τις ιδιωτικοποιήσεις θα κλιμακωθεί την επόμενη περίοδο. Η κυβέρνηση προγραμματίζει έσοδα για το 2018, περίπου 2,7 δις από το ξεπούλημα. Αυτό σημαίνει την επιτάχυνση ιδιωτικοποίησης  των δημόσιων αγαθών, της ΔΕΗ του νερού, των συγκοινωνιών. Γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και  τις αστικές μεταφορές για να εμποδίσουν αυτήν την προοπτική. Το να μην αφήσουμε να προχωρήσουν τα σχέδια κυβέρνησης και δανειστών και να διεκδικήσουμε την επανακρατικοποίηση όσων δημόσιων επιχειρήσεων ξεπουλήθηκαν είναι κεντρική μάχη.
            Η μάχη για συλλογικές συμβάσεις, από τον ΟΤΕ μέχρι τον επισιτισμό, για αυξήσεις  σε μισθούς και συντάξεις είναι σε εξέλιξη. Από τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στην Εθνική τράπεζα  που προσπαθούν να σώσουν τα ταμεία τους από την καταστροφή, μέχρι τους κλάδους όπως ο ΟΤΕ που συγκρούονται με την λιτότητα απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς με συλλογικές συμβάσεις.
Η μάχη για αν υπερασπίσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία από την διάλυση που φέρνουν η υλοποίηση των μνημονιακών νόμων και οι επιθέσεις των εργοδοτών.
      Χέρι με χέρι με τη σύγκρουση με τα μνημόνια είναι και ο αγώνας ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο, για ανοιχτά σύνορα, χωρίς φράκτες και Φρόντεξ, για πόλεις σχολεία και νοσοκομεία ανοιχτά στους πρόσφυγες. Για να καταδικαστούν οι δολοφόνοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής που προσπαθούν να ξανασηκώσουν κεφάλι παρόλο που στη δίκη ξεσκεπάζεται καθημερινά η δολοφονική τους δράση.
Οι θυσίες που απαιτεί η κυβέρνηση, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ ευνοούν τους καπιταλιστές και δεν θα φέρουν «ανάπτυξη και δίκαιη κατανομή» όπως λέει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.  Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από το να προβάλλουμε τον εργατικό δρόμο. Και αυτό σημαίνει ότι στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων να βάλουμε τη διαγραφή του χρέους. Να πάψουμε να αποπληρώνουμε δις. ευρώ κάθε χρόνο για να γεμίζουν τα σεντούκια των τραπεζιτών ντόπιων και Ευρωπαίων. Να συγκρουστούμε με το Ευρώ και την Ε.Ε.  Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων.
Στο Συντονισμό, συμμετέχουν σωματεία, επιτροπές βάσης, αγωνιστές συνδικαλιστές από πολλούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Στηριζόμαστε για το άπλωμα των δράσεων μας σε μια σειρά από εργατικά δίκτυα και έντυπα που δραστηριοποιούνται, όπως «το Νυστέρι» στην Υγεία, οι «Financial Crimes» στα ΜΜΕ, «η τάξη μας» στην εκπαίδευση, «η κόκκινη γραμμή» στις συγκοινωνίες, «η σκουπιδιάρα» στους ΟΤΑ, «η καμαριέρα» στον τουρισμό – επισιτισμό, στις ΜΚΟ κλπ. 
      Βάζουμε σαν ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ενάντια στα ΜΝΗΜΟΝΙΑ, στόχο τη στήριξη και την οργάνωση του κινήματος για την ανατροπή των μνημονίων, παλιών και νέων. Αυτό ξεκινάει με την προσπάθεια να οργανώσουμε από τα κάτω ακόμη καλύτερα όλους τους εργατικούς χώρους.

Ø  Με τη προσπάθεια να χτιστούν σωματεία όπου δεν υπάρχουν. Τη συγκρότηση επιτροπών βάσης σε κάθε εργατικό χώρο, που θα ενώνουν όλο τον κόσμο του αγώνα σε κάθε.
Ø  Κλιμακώνουμε την καμπάνια μαζί με το συντονιστικό των νοσοκομείων για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Ø  Παίρνουμε πρωτοβουλία ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις του νερού, της ΔΕΗ των μεταφορών και όλων των κοινωνικών  αγαθών.
Ø  Στις 17 Μάρτη θα βρεθούμε στους δρόμους, μαζί με το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, που καλεί σε πανευρωπαϊκή μέρα δράσης και κινητοποίησης.
Ø  Προχωράμε στην συγκρότηση του Συντονισμού και σε άλλες πόλεις όπως έγινε την προηγούμενη χρονιά σε Θεσσαλονίκη και Χανιά.  
Ø  Στην Αθήνα οργανώνουμε σε επίπεδο γειτονιών τοπικά τον Συντονισμό ενάντια στα μνημόνια για να δώσει στήριγμα σε δεκάδες μικρές και μεγάλες μάχες που ανοίγουν
Ø  Συγκροτούμε συντονιστική επιτροπή και γραμματεία του Συντονισμού, για να υλοποιήσει τις αποφάσεις μας και να συντονίσει τη δράση μας την επόμενη περίοδο.

Ø  Προχωράμε στην τακτική έκδοση ενημερωτικού εντύπου του Συντονισμού 


Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1.       Θωίδου Κατερίνα, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
2.       Σπύρος Ανδριώτης, ΕΚΠΑ
3.       Χρίστος Αργύρης,  ΥΓΕΙΑ
4.       Βασίλης Συλαιδής, ΙΝΤΡΑΚΟΜ
5.       Κώστας Πολύδωρος,  ΙΔ. ΥΓΕΙΑ
6.       Μαρία Τσώλη, ΜΜΕ
7.       Μαρία Αναγνώστου ΕΥΔΑΠ
8.       Μανώλης Μαστοράκης ΕΥΔΑΠ
9.       Αργυρή Ερωτοκρίτου, ΥΓΕΙΑ,
10.   Δημήτρης Δημοβασίλης, ΤΡΑΜ
11.   Βασιλική Κανέλλου,, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΓΕΙΑ
12.   Αντώνης Φώσκολος, ΥΠ. ΠΟ.
13.   Αντώνης Σκαρπέλης, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠ.ΠΟ
14.   Κατερίνα Πατρικίου, ΥΓΕΙΑ
15.   Εύα Ηλιάδη, ΜΚΟ
16.   Μήτσος Αργυροκαστρίτης, ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ
17.   Γεωργία Κόφφα, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
18.   Άννα Τσινίκα,  ΕΡΤ
19.   Ειρήνη Φωτέλλη ΕΡΤ
20.   Σπύρος Στάικος, ΥΓΕΙΑ
21.   Φάραντος Γιώργος, ΔΕΣΦΑ
22.   Νίκος Σμπαρούνης,  ΜΕΤΡΟ
23.   Γιώργος Μαυρίδης, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
24.   Ιωάννα Παυλοπούλου, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
25.   Σεραφείμ Ρίζος, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  ΧΑΝΙΑ
26.   Νίκος Χατζάρας, ΟΤΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
27.   Κατερίνα Αγγελή, ΥΓΕΙΑ ΠΑΤΡΑ
28.   Μηλιαζήμ Τζεμαλί, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΞΑΝΘΗ
29.   Αναστασιάδης Τάσος, συντονιστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου