Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017

Εποχική εργασία σημαίνει εξαθλίωση, της Τόνιας Λαχανιώτη

      Συχνά, ο τουρισμός παρουσιάζεται σαν "βαρύ χαρτί" της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα όταν εκείνη ψάχνει στα τυφλά να βρει τον δρόμο της προς την "ανάκαμψη" και την "ανάπτυξη"
      Ωστόσο, παρά την ολοένα αυξανόμενη εισροη τουριστών, η πραγματικότητα για χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο, είναι εντελώς διαφορετική.
      Χιλιάδες από εμάς ως "εποχικοι εργαζόμενοι",είχαμε να αντιμετωπισουμε αθλιες συνθήκες εργασίας, για άλλη μια φορά, και αυτή τη σεζόν. Εντατικοποιημενη και απλήρωτη εργασία, μισθοί των 500 ευρώ, κομμένα ένσημα, ρεπό κατά την "ευγενη" κρίση του αφεντικου και συνθήκες διαβίωσης τύπου Μανωλαδα ή στην καλύτερη περίπτωση "στρατωνα" για όσους αναγκαστηκαμε για οικονομικούς λόγους να μείνουμε μέσα στους χώρους που δουλεύαμε. Η προσπάθεια των αφεντικων να κάνουν κουρελοχαρτα τις συλλογικες συμβάσεις και να επιβάλλουν το ατομικό παζάρι με κάθε εργαζόμενο, για κάποιους από εμάς σημαίνει ακόμα και εξόντωση. Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που καταρεουν μέσα στους χώρους εργασίας από την προσπάθεια και την ένταση.
      Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σφυρίζει αδιάφορα. Στο βωμό των κερδών των αφεντικων, μεγάλων και μικρών και των απαιτήσεων των Ευρωπαίων εταίρων της για διάλυση των εργασιακων σχέσεων, θυσιαζει ανθρώπινες ζωές. Έχουμε, όμως, την δύναμη να τους σταματήσουμε. Η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου εργαζομένων από τα κάτω μέσα στους χώρους δουλειάς που να διεκδικεί και να επιβάλλει τα αιτήματα μας ( συλλογικες συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις, 5 ημερο, 8 ωρο, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, αξιοπρεπεις συνθήκες διαβίωσης στους χώρους εργασίας) είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Και μπορεί να λειτουργήσει σαν μοχλος πίεσης και στα ίδια μας τα σωματεία όταν οι ηγεσιες τους αντιμετωπίζουν "διστακτικά" το ενδεχόμενο οργάνωσης απεργιών μέσα στο καλοκαίρι.
      Η απεργία του κλάδου στις 20 Ιούλη είναι τέτοιο ζωντανό παράδειγμα. Χρειάζεται να το αξιοποιησουμε και να το γενικευσουμε. Οργανωνοντας και συντονιζοντας νέες απεργίες στον κλάδο, όχι με αφορμή την επόμενη σεζόν αλλά τώρα. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απεργούν για να σώσουν το ταμείο τους από την διάλυση. Η απεργία των εργαζομένων στην Εθνικη Τράπεζα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Στις 11 Οκτώβρη απεργούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Το κοινό νήμα που μας συνδέει είναι ο αγώνας μας για να μην διαλυθουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι συντάξεις. Η μάχη για αυξήσεις και προσλήψεις.
      Πολύ περισσότερο, όλοι μαζί έχουμε την δύναμη να επιβαλλουμε την δική μας " ατζέντα "απέναντι σε κυβέρνηση και αφεντικά. Που δεν είναι άλλη από την διαγραφή του χρέους, τη σύγκρουση με ευρώ και ΕΕ, τις κρατικοποιησεις τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων κάτω από τον έλεγχο μας. Για να σώσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία, τα εργασιακά μας δικαιώματα, τις συντάξεις μας αντί να πλουτιζουν τραπεζίτες, μικροί και μεγάλοι ξενοδοχοι και κάθε λογής αφεντικά. Για να ανοίξουμε τον δικό μας δρόμο απέναντι σε μια κυβέρνηση - υπηρετη του χρέους και αφεντικων. Για να μπει η δική μας ζωή πάνω από τα κέρδη τους.

Τόνια Λαχανιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου