Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017

Εταιρίες Catering, Να οργανωθούμε, της Στέλλας Μαλαξιανάκη

     Όταν αναφερόμαστε στον κλάδο του επισιτισμού συνήθως μας έρχονται στο μυαλό τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες, τα μπαρ, τα εστιατόρια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο πολύ σημαντικός και ζωντανός χώρος στον κλάδο αποτελούν τα catering, επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν την εκπόνηση και τον επισιτισμό δεξιώσεων, όπως γάμοι και βαφτίσεις, συνεδρίων κλπ. 
    Εκ πρώτης όψεως φαίνεται μια εύκολη και βολική δουλειά αφού απασχολεί τον εργαζόμενο μόνο 3-4 φορές την εβδομάδα και το μεροκάματο είναι αρκετό ώστε να μην χρειαστεί να απασχολείται σε μια δεύτερη εργασία αν δεν συντρέχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
     Η εργασία στα catering είναι αρκετά επίπονη και μη ικανοποιητικά αμειβόμενη δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στον χώρο. Ο εργαζόμενος δεν είναι απλά ένας σερβιτόρος καθώς στις 12 -16 ώρες εργασίας του καλείται να στήσει αρχικά την δεξίωση, στην συνέχεια να σερβίρει και τέλος να μαζέψει και να ξεστήσει έχοντας ένα μισάωρο διάλειμμα. 
    Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι σε αυτά τα πλαίσια δοκιμάζονται τα όρια και η υγεία του εργαζομένου. Ο εργαζόμενος έχει φτάσει στο σημείο να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του για μάξιμουμ 75 ευρώ μεροκάματο και 8ωρη, δηλαδή μισή, ασφάλιση εάν ο εργοδότης επιλέξει να τον ασφαλίσει και προφανώς όχι όλες τις μέρες εργασίας του αλλά στην καλύτερη περίπτωση 2 στις 4. Πολλές φορές επιλέγονται ακόμα και παιδιά 15-17 χρονών τα οποία θεωρούνται βοηθητικοί σερβιτόροι και άρα οι αμοιβή τους θα είναι σχεδόν η μισή και φυσικά είναι ανασφάλιστη η εργασία τους αφού είναι ανήλικα. 
    Σ’ αυτή τη δουλειά είσαι αναλώσιμος, κυνηγάς το μεροκάματο, είσαι πάντοτε διαθέσιμος και stand by και φυσικά πρέπει να δεχτείς να πας όπου πάει το catering ακόμα και να ταξιδέψεις ώρες, σχεδόν πάντοτε για τα ίδια χρήματα. Το πιο ανησυχητικό και στενάχωρο σε αυτή την κατάσταση είναι το χτύπημα στη συλλογικότητας και αλληλεγγύης των εργαζομένων ώστε να είναι ευάλωττοι απέναντι σε συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας και απόλυτης εκμετάλλευσης.
     Αυτό συμβαίνει και έχουμε να το παλέψουμε γιατί είναι μια δουλεία στην οποία δύσκολα αναπτύσσονται διαπροσωπικές σχέσεις καθώς ελάχιστες φορές θα εργαστείς με τα ίδια άτομα και ακόμα λιγότερες θα έρθεις σε ουσιαστική επαφή αφού εκ των πραγμάτων δεν προλαβαίνεις και όταν πλέον σχολάς δεν έχεις το κουράγιο. 
    Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε κοινές ανάγκες και συμφέροντα και ο συμβιβασμός, η απογοήτευση και ο ατομικισμός κάνουν τις συνθήκες εργασίας μας ακόμη δυσκολότερες και τις διεκδικήσεις μας ουτοπικές. Υπάρχουν μάχες που πρέπει να δοθούν και θα τα καταφέρουμε συλλογικά. Απαιτούμε ανθρώπινα ωράρια με αλλαγή βάρδιας, πλήρη ασφάλιση και σεβασμό προς τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του.

Στέλλα Μαλαξιανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου