Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΑΠΕΡΓΙΑ στις 20 ΙΟΥΛΗ ήταν η αρχή τώρα ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ τους χώρους μας και τον κλάδο

Ανακοίνωση για την επόμενη μέρα της απεργίας 20 Ιούλη.
Η ΑΠΕΡΓΙΑ στις 20 ΙΟΥΛΗ ήταν η αρχή

τώρα ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ τους χώρους μας και τον κλάδο


Η απεργία την Πέμπτη 20 ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα στον αγώνα για συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο, για να μπει φρένο στην ανασφάλιστη, απλήρωτη εργασία, να σταματήσει η διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Εκατοντάδες εργαζόμενοι απέργησαν και διαδήλωσαν στην συγκέντρωση που οργάνωσε το κλαδικό σωματείο Τουρισμού Επισιτισμού Αττικής. Αντίστοιχα απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Απέναντι σε όλους αυτούς που λένε ότι οι εργαζόμενοι «δεν τραβάνε» η απεργία απέδειξε ότι όταν κάνεις την προσπάθεια να οργανώσεις του συναδέλφους αυτοί ανταποκρίνονται και συμμετέχον στους αγώνες.
Μια απεργία στη μέση της τουριστικής περιόδου που «έτσουξε» τα μεγάλα αφεντικά που βγάζουν εκατομμύρια από την δική μας δουλειά. Η αύξηση του τουρισμού κάθε χρόνο σπάει νέα ρεκόρ και την ίδια στιγμή, οι συνθήκες για τους εργαζόμενους χειροτερεύουν. Οι εργοδότες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις συλλογικές συμβάσεις και προσπαθούν να επιβάλλουν μισθούς των 400 ευρώ. Μαύρη δουλειά χωρίς ένσημα, εξευτελιστικοί μισθοί, εξοντωτικά ωράρια. Αυτή είναι η εργασιακή πραγματικότητα για χιλιάδες συναδέλφους. Και δίπλα σε αυτά έχουμε ακόμη και ανθρωποθυσίες στο βωμό των κερδών των αφεντικών. Η συναδέλφισσα στα Έβερεστ στη Βικτώρια, οι συνάδελφοι με τα μηχανάκια, στα Μικέλ, στη Λάρισα, στο Γαλάτσι. Τα αφεντικά στον κλάδο, από τους πιο μεγάλους μέχρι τους πιο μικρούς, προσπαθούν να βγάλουν περισσότερα κέρδη πάνω στις δικές μας πλάτες, στη δική μας ζωή. Η εργοδοσία βρίσκει σύμμαχό της, την κυβέρνηση Τσίπρα, που για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τρόικας, της ΕΕ και των δανειστών, συνεχίζει και κλιμακώνει όλες τις επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους.
Η πετυχημένη απεργία του κλάδου στις 20 Ιούλη χρειάζεται να βρει συνέχεια.
- Να στήσουμε επιτροπές εργαζόμενων σε μαγαζιά με αρκετούς εργαζόμενους που να αξιοποιήσουν την επιτυχία της απεργίας για να αλλάξουμε την κατάσταση στο χώρο δουλειάς. Να διεκδικήσουμε να μην περάσει καμία από τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Είτε για τα ωράρια είτε για την ελαστική εργασία, είτε
- Να σταματήσουμε την μάστιγα της ανασφάλιστης δουλειάς ή της δουλειάς με 5-10 ένσημα το μήνα. Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται τα χαμηλά μεροκάματα για να εκβιάσουν τους συναδέλφους. «Ή λιγότερο μεροκάματο, ή λιγότερα ένσημα». Τα θέλουμε και τα δύο. Είναι κατοχυρωμένη υποχρέωση των αφεντικών να καλύπτουν ασφαλιστικά κάθε ώρα που δουλεύουμε και όχι ένα ατομικό παζάρι ανάμεσα σε κάθε αφεντικό και κάθε εργαζόμενη/ο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κερδίσουμε συλλογική σύμβαση με αυξήσεις που ήταν το κεντρικό αίτημα της απεργίας
- Να γραφτούμε όλοι μαζικά στο Συνδικάτο για να ενισχύσουμε την δύναμη μας για να κλιμακώσουμε από Σεπτέμβρη με νέες απεργίες για την Συλλογική Σύμβαση.

Η απεργία στις 20 Ιούλη έδειξε ότι έχουμε την δύναμη να νικήσουμε αφεντικά και κυβέρνηση. Πριν λίγες βδομάδες, οι συμβασιούχοι στους Δήμους έκαναν μια πολυήμερη απεργία και υποχρέωσαν την κυβέρνηση να υποχωρήσει. Κράτησαν τις δουλειές τους και ανάγκασαν την κυβέρνηση να ανακοινώσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και εμείς.
Απέναντι στα ψέματα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος οι εργαζόμενοι να προβάλουμε το δικό μας δρόμο. Και αυτό σημαίνει ότι στην προμετωπίδα των εργατικών διεκδικήσεων να βάλουμε τη διαγραφή του χρέους. Να πάψουμε να αποπληρώνουμε δις. ευρώ κάθε χρόνο για να γεμίζουν τα σεντούκια των τραπεζιτών ντόπιων και Ευρωπαίων. Να συγκρουστούμε με το Ευρώ και την Ε.Ε. Να πάρουμε από τους εργοδότες τα εκατομμύρια που χρωστάνε και δεν έχουν αποδώσει στα ασφαλιστικά ταμεία. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων.
Αυτή τη μάχη δίνει «η καμαριέρα», το δίκτυο εργαζόμενων του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ενάντια στα Μνημόνια στον κλάδο του Τουρισμού Επισιτισμού και σε καλούμε να την δώσουμε μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου